Orquideorama

Het Orquideorama in Medellin, Colombia is ontworpen door Plan B Architects. Het is geplaatst in een botanische tuin. Het Orquideorama is gemaakt op basis van de relatie tussen architectuur en levende organismen. Het maakt geen onderscheid tussen het natuurlijke en kunstmatige. Het moet juist een eenheid vormen. Deze visie vormt een uitstekende basis voor het tegengaan van hitte en droogte. 

Detail
 

Die visie is terug te zien in de organische aspecten van het Orquideorama. De honingraatstructuur vormt de basis voor de organische opbouw. De honingraatstructuur maakt het mogelijk om één module te bouwen in de vorm van een bloem en de grootte van een boom. De structuur kan groeien, evolueren, aanpassen en zichzelf herhalen. Net als de natuur. De herhaling van de modules zorgt dat het Orquideorama echt één wordt met de natuur. De structuur wordt namelijk een extensie van het bos. Net als een echt bos bestrijdt het Orquideorama de hitte. Het vangt de zon op, creëert schaduw en de gevoelstemperatuur wordt lager. Het Orquideorama geeft zo comfort ondanks de tropische temperaturen.  

De modules maken het mogelijk om natuurlijke processen na te bootsen. Zoals het opvangen van regenwater via de honingraten (bladeren) en het afvoeren van water via de kolommen (boomstammen). De kolommen zijn hol en hebben een kleine zeshoekige patio waar ruimte is voor tijdelijke tuinen, exotische tuinen en ruimte voor dieren. De tuinen in de patio zorgen voor verkoeling. De beplanting kan opgevangen regenwater verdampen. Het verdampen van water verlaagt de temperatuur en de omgeving onder het Orquideorama blijft koel. De open structuur van het het dak en de zijkanten laat frisse lucht naar binnen waaien. Warmte kan makkelijker afgevoerd worden en de gevoelstemperatuur blijft laag. Het groen en de grond in de tuinen kunnen het opgevangen regenwater opslaan. Het voorkomt droogte van de bodem. Een vochtige bodem zorgt dat de planten gezond blijven en hun verkoelende effect kunnen blijven behouden. De patio's voor dieren hebben voedsel voor vogels en broedplekken voor vlinders. Veel overkappingen houden geen rekening met biodiversiteit. Het Orquideorama verhoogt juist de biodiversiteit. 

Het Orquideorama kan naast de natuurlijke functies veel verschillende activiteiten huisvesten. Het mooie is dat deze activiteiten vermengd worden met de vegetatie, het weer en de flora en fauna van de botanische tuin. Er is ruimte voor tentoonstellingen, bruiloften, concerten, modeshows en culinaire festivals. De activiteiten staan altijd in connectie met de natuur.    

Het Orquideorama heeft door slim gebruik van materialen te maken een variërende transparantie. Dit geeft dezelfde lichtinval als een echt bos, waardoor de grens tussen architectuur en landschap vervaagt. Dit is een van de aspecten die het Orquideorama zo goed maakt als inspiratie project. Ten opzichte van andere gebouwen is het echt één is met de natuur. De context van de botanische tuin is perfect begrepen en het is een samensmelting geworden van architectuur en natuur. Het natuurlijke en kunstmatige. Het maakt bezoekers bewust van de omgeving en hoe we hiermee samen kunnen leven. 

Locatie: Medellin Colombia

Architect: Plan B Architects

Website: https://www.planbarq.com/

V5 4-11-2022
Ontmoetingsplek