Geveltuin

De geveltuin op de Kop van Zuid is een mooi voorbeeld voor het bestrijden van hitte en droogte. De geveltuin is daarnaast ook geschikt voor het verbeteren van de biodiversiteit. 

Wat maakt deze geveltuin nou zo'n goede geveltuin?

Te beginnen bij het bestrijden van hitte. De begane grond, schutting en een klein stuk van de eerste verdieping zijn rijkelijk beplant. De geveltuin is dichtbegroeid en dit zorgt voor een uitstekende natuurlijke zonwering. De zon kan de gevel niet bereiken en voorkomt de opwarming ervan. De gevel zal minder warmte afgeven naar de binnenruimte, maar ook naar de straat. Het blijft dus lekker koel. De beplanting kan regenwater opnemen en dit verdampen. Bij het verdampen van water wordt de temperatuur lager. De geveltuin op de Kop van Zuid heeft een dikke laag groen. Het is dus in staat om veel water te verdampen en de temperatuur laag te houden. Het mooie aan de geveltuin is dat het twee kanten van het gebouw bedekt. De draaiende zon is geen probleem voor het gebouw en de zon wordt aan beide kanten geweerd door de geveltuin. Een oplettende kijker ziet naast de geveltuin ook de lamellen voor de ramen. De lamellen zorgen ook voor het weren van de zon en voorkomt het opwarmen van het gebouw.

Rotterdam

Niet alleen de hitte, maar ook de droogte wordt goed bestreden met deze geveltuin. Dit is belangrijk, omdat langere periodes van droogte steeds vaker voorkomen. De beplanting bedekt de gevel erg goed. Dit zorgt ervoor dat er veel regenwater opgenomen kan worden wat langs de gevel stroomt. De geveltuin bij de Kop van Zuid is bijna volledig aangesloten aan een strook grond. Regenwater dat niet wordt opgenomen door de beplanting kan netjes de grond in zakken. Het grondwaterpeil wordt aangevuld en dit voorkomt uitdroging. De strook grond zorgt ervoor dat water niet verloren gaat aan het riool. Bij hevige regenval raakt het riool minder snel overbelast. Het regenwater dat wordt opgevangen, voorkomt ook het uitdrogen van de beplanting. Zo kan de beplanting de zon blijven weren en hun verkoelende werking behouden. 

Zoals te zien op de afbeeldingen, heeft de geveltuin een erg gevarieerde beplanting. Het is een combinatie van klimoppen, struiken, cypresses en lage beplanting bij de grond. De geveltuin wordt compleet gemaakt met nog wat losse plantenbakken. Er wordt echt alles gedaan om hitte en droogte tegen te gaan. Maar dit is niet het enige. Ook de biodiversiteit krijgt hier een opkikker van. De dikke groen laag maakt het voor vogels bijvoorbeeld veel makkelijker om onderdak te vinden. Het is in een dikke groen laag ook veel makkelijker om veilig te nestelen voor de vogels. In de omgeving is de egel gezien. De variatie in beplanting zorgt ervoor dat veel verschillende insecten voedsel kunnen vinden. De gevarieerde geveltuin op de Kop van Zuid zorgt zo voor meer biodiversiteit dan een simpele geveltuin. Naast alle functionele voordelen, zorgt een geveltuin ook voor een prachtig groen straatbeeld. Door de variatie heeft de beplanting elk seizoen een andere kleur. Al deze aspecten maken de geveltuin op de Kop van Zuid een goed inspiratie project.

V2 4-11-2022

Geveltuin Kop van Zuid
Geveltuin Kop van Zuid
Geveltuin Kop van Zuid