ZOHO Regentuin

De ZOHO regentuin is een alleskunner. Het is een perfect voorbeeld van hitte en droogte bestrijding in de openbare ruimte. Daarnaast verhoogt het ook nog eens de biodiversiteit in de omgeving. De ZOHO regentuin krijgt dit op verschillende manieren voor elkaar. De belangrijkste hitte bestrijder is de tuin. De bomen zorgen voor veel schaduw in de omgeving. De schaduw zorgt ervoor dat bestrating en de omliggende gebouwen minder warmte kunnen opnemen en afgeven. De schaduw zorgt ook nog eens voor een lagere gevoelstemperatuur. Dit maakt de ZOHO regentuin een ideale plek voor verkoeling op warme dagen. De beplanting in de tuin kan water verdampen. Bij het verdampen van water wordt de omgevingstemperatuur lager. Deze beplanting kan natuurlijk alleen de hitte bestrijden als zij gezond zijn en voldoende water krijgen. Hier komen de ZOHO letters perfect van pas.

Zoho regentuin

ZOHO regenletters. De slimme regenton in de vorm van letters.

Het regenwater van het dak van de Hofbogen wordt naar de letters geleid en komt zo niet in het riool. Het slimme systeem in de letters kijkt via internet naar de weersvoorspelling. Indien een zware bui in aantocht is, laten de letters water los in de omliggende tuin. Dit creëert zo een buffercapaciteit voor de komende regenbui en het riool wordt ontlast. Tijdens lange periodes van droogte houdt het juist water vast om het omliggende groen en de bodem van water te voorzien. De ZOHO regenletters voorkomen hiermee het uitdrogen van de bodem. Zo blijft de beplanting gezond en kan het verkoeling blijven geven aan de omgeving. Dit duurzame systeem werkt bovendien op zonne-energie. 

De ZOHO letters en regentuin zijn niet alleen voor het bestrijden van hitte, maar zoals gezegd ook voor het reguleren van regenwater. We krijgen te maken met steeds extremer weer. Langere periodes van droogte en hitte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Het riool kan zoveel water niet altijd aan met overlast tot gevolg. De regentuin heeft drie wadi’s die zorgen voor het filtreren, bufferen en afvoeren van regenwater. Regenwater dat op de stoep en in de tuin valt, stroomt richting de lager gelegen wadi’s. Het water wordt opgenomen in de infiltratiekoffers. De materialen in de infiltratiekoffers hebben veel tussenruimte waardoor het regenwater makkelijk kan wegstromen. Het regenwater kan makkelijker in het grondwater terechtkomen. Het grondwater wordt beter aangevuld en er is minder kans op een droge bodem. De bijzondere beplanting in de tuin is hittebestendig en blijft bij zo langer gezond. Al deze factoren zorgen dat er minder water verloren gaat aan het riool en de bodem niet uitdroogt. 

De regentuin is een groene oase in het verder stenige Zomerhofkwartier. Die groene oase maakt het voor stadse dieren makkelijker om te kunnen leven in de drukke stad Rotterdam. Het groen zorgt voor voedsel, onderdak en plaats om te nestelen. We moeten de stad tenslotte leefbaar maken voor iedereen. Mens en dier. Daarnaast heeft een plek met groen een positief effect op de gezondheid. Toegang tot groen wordt geassocieerd met het ervaren van minder stress. 

De ZOHO letters zijn een regenwaterbuffer en uithangbord voor de wijk ineen. De letters ZOHO verwijzen naar het Zomerhofkwartier, de naam voor dit gebied. De ZOHO regen letters zijn ontwikkeld en gemaakt door Cloiq. Voor de productie is samengewerkt met Wijkcoöperatie Noord. Deze organisatie werkt met vrijwilligers uit Rotterdam Noord.

Locatie: Rotterdam

Architect: Gemeente Rotterdam

Ontwerper ZOHO letters: Cloiq

www.cloiq.nl


v4 20221103